SMILTSĒRKŠĶIS - vitamīnu bumba, jo tas satur vairāk nekā 180 bioloģiski aktīvas vielas.
Kad kaites uzglūn no visām pusēm, vērts lietot šo dabīgo ogu, lai stiprinātu imunitāti.
Smiltsērkšķu augļos ir sešas reizes vairāk vitamīnu nekā upenēs un 15 reižu vairāk nekā apelsīnos. C vitamīna daudzums smiltsērkšķos pārsniedz tā daudzumu upenēs, pīlādžos, kivi, citronos, apelsīnos un citos augļos. C vitamīns smiltsērkšķos labi saglabājas arī pēc pārstrādes, pateicoties organisko skābju klātbūtnei ogās, kuru sastāvā nav sadalošā fermenta – askorbināzes.
Smiltsērkšķus var lietot, lai uzlabotu savu veselību, jo smiltsērkšķis palīdz atjaunoties ādai un kļūt tai elastīgākai, ir spēcīgs antioksidants, antidepresants, kavē novecošanos, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni, uzlabo imūnsistēmu un asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu, kā arī cīnās ar infekcijām un vīrusiem, uzlabo nervu sistēmu un dziedē brūces.
Arī stresa un uztraukumu gadījumos smiltsērkšķus vērts lietot uzturā. Tajos atrodamais serotonīns palīdz uzbudinājuma bremzēšanā, veicinot normālas cilvēka emocijas. Serotonīnam ir pretkrampju darbība, augstas pretradiācijas īpašības. Tas paaugstina imunitāti pret infekcijas slimībām, tai ir antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības.
Tāpat smiltsērkšķu eļļā esošie sterīni aizkavē holesterīna uzsūkšanos, pasargā no aknu distrofijas un ir svarīgi aterosklerozes, hipertensijas un citu sirds slimību ārstēšanā.
Lai iegūtu organismam nepieciešamos vitamīnus un vielas, profilaksei
dienā jāapēd 100 g smiltsērkšķa augļu vai jāizdzer 150 g sulas. Slimojot
dienas deva var būt 200–250 g sulas.
IEPAZĪSTI UN IEMĪLI